Advokatfirmaet FINN AS har solid erfaring i å bistå både arbeidsgivere og arbeidstakere gjennom komplekse arbeidsrettslige problemstillinger. Vår kunnskap innen arbeidsrett gjør oss til en pålitelig rådgiver. Enten det dreier seg om å yte bistand i forbindelse med oppsigelsesprosesser, forhandle sluttpakker, eller representere klienter i arbeidsrettslige tvister, er vårt mål å oppnå rettferdige og effektive løsninger. Vi er stolte av vår evne til å levere resultater som gir helhetlige og gode løsninger for våre klienter
Preben Berg Knudsen
Advokatfullmektig
Innledning
Når man står overfor en oppsigelse, enten som arbeidsgiver eller arbeidstaker, er det ofte en situasjon preget av både juridiske og andre ikke-juridiske utfordringer. Fra arbeidsgivers side kan det av flere årsaker være nødvendig å si opp sine ansatte. Oppsigelse kan komme som en konsekvens av bedriftens økonomiske utfordringer, omstruktureringer eller manglende arbeidsprestasjoner hos den ansatte.
For den enkelte arbeidstaker kan en oppsigelse være livsendrende, og kan medføre store konsekvenser for vedkommende sin personlige økonomi og karriereutvikling.
Det stilles derfor strenge krav til arbeidsgivers fremferd ved oppsigelse, og arbeidsgivere må sette seg inn i et komplekst regelverk for å sikre at prosessen er rettferdig og lovlig.
Denne artikkelen vil ta for seg prosessen for oppsigelse og vil være nyttig både for arbeidsgivere som vurderer å gå til oppsigelse av en ansatt, men også for arbeidstakere som mener seg utsatt for en uberettiget oppsigelse. Målet er å gi en helhetlig forståelse av oppsigelsesprosessen sett fra arbeidsgivers side.
Oppsigelsesprosessen
En oppsigelse innebærer avslutning av arbeidsforholdet, og både arbeidsgiver og arbeidstaker kan initiere oppsigelsen. Det stilles imidlertid ulike krav til oppsigelsen avhengig av om det er arbeidsgiver eller arbeidstaker som sier opp arbeidsforholdet..
For arbeidsgiver er det viktig å på forhånd ha tenkt nøye gjennom oppsigelsesprosessen, før man iverksetter en slik prosess. Dersom arbeidsgiver ikke etterlever regelverket, vil det kunne medføre at arbeidstaker retter et krav om erstatning mot virksomheten din. Et slikt krav fører ofte til en tidkrevende og kostbar prosess som kan, og burde, unngås.
Oppsigelsens grunnlag
Det første arbeidsgiver må vurdere, er om det foreligger en «saklig grunn» for oppsigelse iht. arbeidsmiljøloven § 15-7. Bestemmelsen gir imidlertid lite veiledning om hva som utgjør en saklig grunn som kan gi grunnlag for oppsigelse av et arbeidsforhold.
Oppsigelse kan begrunnes i virksomhetens, arbeidsgivers eller arbeidstakers forhold. Vurderingen av hva som utgjør en «saklig grunn» er utviklet gjennom rettspraksis, og beror på en konkret skjønnsmessig avveining av virksomhetens og den ansattes interesser.
Forhold hos virksomheten som kan gi grunnlag for oppsigelse vil ofte være av økonomisk karakter. Dersom et slikt grunnlag påberopes er det sentralt at arbeidsgiver kan dokumentere at det er gjennomført en grundig vurdering av behovet for oppsigelse som følge av økonomiske utfordringer. Dette fordi oppsigelse i utgangspunktet skal være virksomhetens siste alternativ.
Arbeidsgiver må også være oppmerksom på at det finnes enkelte særregler ved nedbemanning, for eksempel at arbeidsgiver plikter å tilby annet passende arbeid dersom det er mulig. Reglene knyttet til nedbemanning vil imidlertid ikke behandles nærmere i denne artikkelen.
Forhold hos arbeidstaker som kan gi grunnlag for oppsigelse kan være, urettmessig fravær, ordrenekt, illojalitet, trakassering eller økonomiske misligheter.
Drøftelsesmøte
Før en oppsigelse kan besluttes, er det krav om å gjennomføre et drøftelsesmøte. Et drøftelsesmøte er et møte mellom arbeidsgiver og arbeidstaker hvor en eventuell oppsigelse og grunnlaget for den diskuteres.
Under møtet skal arbeidstaker kunne møte med tillitsvalgt på arbeidsplassen eller annen rådgiver, og få muligheten til å imøtegå grunnlaget som arbeidsgiver anfører for den aktuelle oppsigelsen. Arbeidstaker får dermed mulighet til å påvirke en eventuell beslutning om oppsigelse.
Drøftelsesmøtet skal bidra til å danne et best mulig grunnlag for arbeidsgivers vurdering av om oppsigelse skal gis.
Dersom drøftelsesmøtet ikke gjennomføres vil dette kunne medføre at oppsigelsen er å anse som ugyldig.
• Arbeidsgiver bør forberede møtet godt, og ta med eventuell dokumentasjon.
• Arbeidsgiver skal tilrettelegge for at arbeidstaker får mulighet til å gjøre sine nødvendige forberedelser. Dette ved å gi en skriftlig innkallelse til møtet i god tid før det skal avholdes og opplyse arbeidstaker om muligheten til å ta med seg en rådgiver.
• Arbeidsgiver skal sørge for at det skrives en protokoll fra drøftelsesmøtet som oversendes arbeidstaker i ettertid.
Formkrav til oppsigelse
Det stilles strenge formkrav til oppsigelse. Dersom formkravene ikke er oppfylt vil oppsigelsen som hovedregel være ugyldig. Arbeidstaker kan da ha krav på erstatning.
Oppsigelsen skal alltid være skriftlig. Den skal overleveres til arbeidstakeren personlig, eller sendes i rekommandert brev til arbeidstakers oppgitte adresse.
Videre skal oppsigelsen inneholde følgende opplysninger, jf. arbeidsmiljøloven. § 15-4:
• Arbeidstakers rett til å kreve forhandling og reise søksmål
• Retten til å fortsette i stillingen etter bestemmelsene i arbeidsmiljøloven. §§ 17-3, 17-4 og 15-11
• De frister som gjelder for å kreve forhandling, reise søksmål og å fortsette i stillingen
• Hvem som er arbeidsgiver og rett saksøkt i en eventuell tvist
• Dersom oppsigelsen er begrunnet i virksomhetens forhold, skal den inneholde opplysninger om fortrinnsrett etter arbeidsmiljøloven. § 14. Tilhører arbeidsgiver et konsern, skal oppsigelsen også opplyse om hvilke foretak som inngår i konsernet på oppsigelsestidspunktet
• Arbeidsgiver skal også oppgi de omstendigheter som påberopes som grunnlag for oppsigelsen dersom arbeidstaker krever det. Arbeidstaker kan også kreve å få dette skriftlig
Oppsummering
Oppsigelse er en kompleks og sensitiv prosess som krever grundig forståelse av både lovverk og de menneskelige hensynene som slike saker berører. Gjennom denne artikkelen har vi gitt en kort oversiktlig gjennomgang av de ulike sidene ved oppsigelsesprosessen, fra kravet om saklig grunn til viktigheten av drøftelsesmøter og formkrav.
For arbeidsgivere er det avgjørende å sikre en betryggende og riktig prosess for å unngå juridiske fallgruver, og sikre en rettferdig behandling av arbeidstakere. For arbeidstakere er det viktig å være klar over sine rettigheter og muligheter til å påvirke oppsigelsesprosessen.
Vårt klare råd er å kontakte en av våre arbeidsrettsadvokater dersom det oppstår usikkerhet knyttet til oppsigelse. Våre advokater har den nødvendige ekspertisen til å veilede deg gjennom prosessen, og sikre at den blir håndtert korrekt fra start til slutt. Dette kan spare både tid og kostnader, samtidig som det gir trygghet for at alle involverte parters rettigheter blir tilstrekkelig ivaretatt.