Takstmenn spiller en avgjørende rolle i forbindelse med kjøp og salg av fast eiendom, særlig gjennom utarbeidelse av tilstandsrapporter. Etter lovendringene i avhendingsloven og innføringen av ny forskrift fra 1. januar 2022 («Tryggere bolighandel»), har ansvaret og risikoen for takstmenn blitt skjerpet.
Morten Dragvik Elvevoll
Daglig leder og Advokat/partner
For at en takstmann skal kunne holdes erstatningsrettslig ansvarlig, må tre grunnleggende vilkår være oppfylt:
Ansvarsgrunnlag: Dette kan være et såkalt profesjonsansvar eller et informasjonsansvar.
Økonomisk tap: Det må foreligge et økonomisk tap for skadelidte.
Årsakssammenheng: Det må være en direkte sammenheng mellom takstmannens handlinger og det økonomiske tapet.
Ansvarsgrunnlaget er sentralt i vurderingen. Profesjonsansvaret innebærer et strengt, ulovfestet uaktsomhetsansvar, mens informasjonsansvaret gjelder uriktig eller villedende informasjon som skadelidte har innrettet seg etter.
Profesjonsansvaret for takstmenn er ulovfestet og utviklet gjennom rettspraksis. Det innebærer at takstmenn kan holdes ansvarlige for uaktsomhet både overfor oppdragsgiver og andre brukere av taksten. Momenter i en slik vurdering vil være om takstmannen har brutt etiske eller faglige retningslinjer, om takstmannen har forholdt seg til lovpålagte krav, om han har tatt tilstrekkelige forbehold, og ikke minst om nødvendige undersøkelser er utført.
Informasjonsansvaret gjelder når takstmannen gir uriktig eller villedende informasjon som skadelidte har innrettet seg etter. Høyesterett har oppstilt tre vilkår for informasjonsansvar:
1. Informasjonen må være uriktig eller villedende og gitt uaktsomt.
2. Skadelidte må ha hatt rimelig grunn til å stole på informasjonen.
3. Det må være et særlig forhold mellom informasjonsgiveren og skadelidte.
Det er flere aktører som i forbindelse med kjøp og salg av boliger som kan tenkes å fremme krav mot en takstmann. Selger, kjøper, selgers forsikringsselskap (boligselgerforsikringen) og bank kan ha direktekrav mot takstmann for feil han har begått.
Lovendringene fra 2022 har med andre ord skjerpet kravene til takstmenn og tilstandsrapporter. Forskriften «tryggere bolighandel» stiller krav til språk, klarhet, undersøkelser, dokumentasjon, begrunnelser m.m. Det er mindre slingringsmonn for feil, og flere aktører kan som nevnt tenkes å ha interesse av å fremme krav. For å redusere risikoen bør takstmenn derfor sikre at rapportene oppfyller forskriftskravene, utføre grundige undersøkelser og ta nødvendige og tilstrekkelige forbehold.
Som spesialister på fast eiendom og med omfattende erfaring innen blant annet avhendingssaker, kan vi tilby verdifull bistand til takstmenn, boligselgere og kjøpere. Vår kompetanse dekker hele spekteret av problemstillinger som kan oppstå i slike saker.
Vi tilbyr også kurs og foredrag for takstmenn og andre aktører i eiendomsbransjen for å øke bevisstheten om juridiske krav og ansvar. Dette kan bidra til å redusere risikoen for feil og konflikter i fremtiden.